High Legal Cost For Married

i’m not talking about the cost for the party a.k.a resepsi, but what I meant is the administration fee in order to have yourself a marriage certificate!!!!

*Ngurus surat di kelurahan (pake pengantar dari RT/RW) = 100 ribu
dari kelurahan ke KUA Asal = 150 ribu

Since I’ll be holding my wedding akad in X Building, which is located in J town,

I have to have permission from the local KUA (KUA J)…
this is what they so-called “Surat Numpang Nikah, or Numpang Akad”,
and it’ll cost = 700 ribu….
“Seven hundred thousand rupiah sajah!!!!!”

And this is not included “amplop” for Penghulu, which is optional, of course….
I wonder what made this fee soooooo high that I could almost reach the sky???

Practically, you have to have at least 1 miliion rupiah in order to have a legal marriage (maksudnya legal di sini maksudnya diakui negara yah)

Giling… dan “tarif” ini sama dengan di kota lain, jadi mungkin sudah ada standardnya dan bukan sekedar pungli untuk “bagi2 rejeki” ke aparat negara tsb…
(aku termasuk aparat negara nggak yaaaa??? )

Pantesan aja banyak orang yang ngirim surat buat ikut reality show “Nikah Gratis”.
Karena mereka memang ngga punya uang untuk hanya sekedar to have a proper marriage. Dan nggak heran juga kalo kalo ada yang nekat nikah bawah tangan
(maksudnya di sini nikah bawah tangan untuk orang2 yang bener2 niat nikah untuk tujuan kebaikan ya, bukan yang menikahi selingkuhannya untuk dijadikan istri kedua ketiga ato keempat :p)

Karena males ngurus2 tetek bengek Administrasi, dan juga untuk menghindari biaya yang nggak sedikit itu.. well, minimal ngasih amplop lah buat yang nikahin…

Sharing dikit boleh kan yah…

*sempet shock waktu dikasih tau perincian biayanya… I thought I wouldn’t cost over 500 ribu :p*

** Email dari seorang teman

Advertisements

53 comments on “High Legal Cost For Married

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s